Daň z nehnuteľnosti 2023 - pár tipov pre vás

Predali, kúpili ste v minulom roku 2022 nehnuteľnosť ?
Prípadne ste nadobudli vlastnícky podiel, alebo ste skolaudovali v minulom roku stavbu ? Či už ide o byt, stavbu alebo pozemok - vzťahuje sa na vás povinnosť podať daňové priznanie.

Nezabudnite na termín podania daňového priznania k dani z nehnuteľnosti do konca januára 2023

Odporúčame v danej problematike obrátiť sa na odborníka z daňovej oblasti ( hlavne v prípade, ak sa jedná o zložitejší prípad ) alebo ak neviete ako postupovať, prípadne potrebujete pomoc. Skúste aj na obecnom, alebo mestskom úrade. Odlišné podmienky a termíny platia v prípade dedičstva.

Zopár poznámok aj otázok k dani z nehnuteľnosti

Kde sa podáva daňové priznanie ?
Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti sa podáva na obecnom, mestskom úrade, kde sa podľa KATASTRA daná nehnuteľnosť nachádza. PS: Ak si nie ste presne istý, pomôžete si vyhľadaním daného LV v katastri.

ADRESA – LINK na vyhľadávanie listu vlastníctva v katastri: https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/vyhladavanie

Musím podať daňové priznanie osobne ?
Nie, stačí ak si DP vyplníte a do daného termínu ho pošlete na príslušný obecný alebo mestský úrad, prípadne sa informujte o možnosti podania DP elektronicky. Nie je potrebné, aby ste cestovali kvôli podaniu DP.

Kde nájdem tlačivo na daň z nehnuteľnosti ?
Na obecnom alebo mestskom úrade v papierovej podobe.

Prípadne sa tlačivo nachádza na portáli SLOVENSKO.sk - LINK je tu : https://www.slovensko.sk/_img/CMS4/dan_z_nehnutelnosti/17-dp-md.pdf

DP k dani z nehnuteľnosti som podával už v minulom roku, ale nič sa nezmenilo, musím znova podávať DP ?

Pokiaľ nenastala žiadna zmena, vo väčšine prípadov potrebné podávať nové DP. Obec alebo mesto vám zašle rozhodnutie o vyrúbenej dani automaticky.

Kto mi vypočíta daň z nehnuteľnosti ?
Výšku príslušnej dane z nehnuteľnosti vám zašle obec alebo mesto - rozhodnutie o vyrubenej dani z nehnuteľnosti vám doručí.

Kde nájdem koľko bude platiť daň z nehnuteľnosti – aká je výška dane z nehnuteľnosti ?
Toto býva najčastejšie zverejnené na webovej stránke obce alebo mesta. Prípadne sa to dozviete na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade, kde sú uvedené príslušné sadzby, prípadne v rámci VZN.

Kupovali ste nehnuteľnosť na úplnom konci roku 2022 ?
Tu je dôležitý termín, kedy bol povolený vklad na príslušnom katastri. V tomto prípade VŽDY odporúčame sa informovať na obecnom alebo mestskom úrade, prípadne u daňového poradcu. Je to lepšie - ako pre nezrovnalosť, nejasnosť v danej problematike riskovať sankciu.

Jedna návšteva na úrade vám môže situáciu ujasniť a viete - kto bude platiť daň, či vy - ako nový vlastník nehnuteľnosti, alebo ju bude ešte platiť pôvodný vlastník - ktorému ju zašle mesto alebo obec.


poznámka redakcie: 

Článok je informáciou. Vždy vám  odporúčame v problematike daní sa poradiť s daňovým poradcom, prípadne sa informovať na obecnom, mestskom úrade

Článok - NIE JE PRÁVNOU radou - len inšpiráciou pri riešení problematiky.


Autor: admin 2/2023


 

Prevádzkovateľ webu : ZONEKO media s.r.o., Národná ulica 10, 010 01 Žilina  IČO:48265055, DIČ:2120108474, kontakt: info@realitne .sk
Táto web stránka je chránená autorskými právami. Bez predchádzajúceho súhlasu spoločnosti ZONEKO media s.r.o., nie je povolené z webovej stránky kopírovať, napodobňovať, zverejňovať texty, časti textov, grafické rozloženie, fotografie, logá, dizajn, obrazový materiál a to ako celok alebo časti webu.